logo sobrepantalla.png
ScratchJr__logo.png

scratch jr desendollat

Scratch BCN Tàctil Blocs

La programació inclusiva i tangible

Un projecte de Sistema THEAD

PRÒXIMAMENT DISPONIBLE
PER A DESCÀRREGA

IMG_6995.JPG

Blocs de programació educativa tàctils y desendollats

SCRATCH BCN TÀCTIL BLOCS

El projecte
“Scratch BCN Tàctil Blocs" també coneguts com "Scratch Jr desendollat tangible" pretenen acostar a tots els infants les possibilitats que ofereix la programació creativa iniciada el 2007 per l'equip del MIT Media Lab amb la creació de l'aplicació Scratch.

Trenquem la barrera de la pantalla i de la visió per a crear un material educatiu que ens permetrà aprendre jugant les habilitats de pensament computacional tant necessaries avui per al conjunt de la societat.


Calendari
- Data d'inici: maig 2021
- Data de 1r prototip: juny 2021
- Data de 2n prototip: 2022 (previsió)
- Data de 3r prototip: 2023 (previsió)


Objectius
- Desenvolupar uns blocs i un tauler de programació desendollat, tàctil i de baix cost per reduir la bretxa digital per a nens i nenes amb necessitats específiques o pocs recursos, per a infants d'entre 3 i 7 anys aprenguin les bases del pensament computacional sense dispositius electrònics ni pantalles.
- Compartir amb drets d'ús open-source un material educatiu didàctic realment inclusiu, tangible i manipulatiu, amb ànim universal (sense barreres d'idioma ni culturals), especialment accessible per a infants amb algun tipus de deficiència visual i compatible amb l'aplicació referent en programació creativa Scratch Jr.


Descripció
“Scratch BCN Tàctil Blocs” son més que uns blocs de programació tàctils i desendollats impresos en 3D per a fomentar el pensament computacional. "Scratch BCN Tàctil Blocs" son uns blocs basats en els dissenys i la filosofia creativa de Scratch Jr, la versió d'Scratch pels més petits. Gràcies a ells, l'alumnat podrà jugar i aprendre, o aprendre jugant alhora que desenvolupa en els nens i nenes de forma inclusiva les habilitats tan necessàries per a la societat actual, com són les competències digitals, el pensament crític, la resolució de problemes i el treball en equip (competències del s.XXI).

Pilars pedagògics
Es realitzen aprenentatges tenint en compte els 5 pilars pedagògics següents:
- Cognitiu: Aprenentatge del pensament computacional, el disseny d'algoritmes, reconeixement de patrons, descomposició i pensament lògic. Concentració, resolució de problemes i pensament flexible aprenent a afrontar tasques complexes i construint estratègies efectives per identificar solucions.
- Creatiu: Resolució de reptes de forma oberta, amb múltiples solucions, i també creació de nous reptes oberts i adaptables a diferents entorns, interessos i cultures. Desenvolupar idees, expressar-les i transformar-les en realitat creant associacions, simbolitzant i representant idees i proporcionant experiències significatives als altres.
- Emocional: Creació de projectes artístics significatius per a un per als altres, reconeixement d'emocions. Comprendre, gestionar i expressar emocions construint consciència de si mateix i gestionant impulsos. Mantenir-se motivat i confiat davant les dificultats.
- Físic: Orientació espacial, lateralitat, psicomotricitat fina. Comprendre el moviment i l’espai mitjançant la pràctica d’habilitats sensorials-motores.
- Social: Col·laboració, comunicació i comprensió de les perspectives d'altres persones a través de l'intercanvi d'idees, la negociació de les regles i la creació d'empatia.


Competències acadèmiques
Es treballa conjuntament les competències digital, lingüística, artística, matemàtica i d'educació en valors socials i cívics.
A més, els infants amb deficiències visuals treballaran competències específiques essencials
.

Línies de futur
El projecte inclou com a línies de futur a més a més:
- Dissenyar materials i activitats de referència per utilitzar-los a les aules.
- Fer arribar “Scratch BCN Tàctil Blocs” gratuïtament a 30 escoles de Barcelona, especialment aquelles amb infants amb discapacitat visual i escoles d’alta o màxima complexitat. També als Ateneus de FD de la ciutat.

- Sensibilitzar sobre l’educació en la diversitat i la inclusió i la necessitat de crear recursos, aplicacions i espais accessibles per a tots, difonent un projecte exemplar de com aplicar les noves tecnologies de fabricació digital amb mirada inclusiva.
- Promoure els Objectius de Desenvolupament Sostenibles i els valors i actituds de cooperació i sensibilitat social, a través d’activitats d’aprenentatge del Pensament Computacional, la programació i l’ús responsable de la tecnologia.
- Connectar els blocs tangibles amb l'aplicació Scratch Jr.
Si vols col·laborar en desenvolupar conjuntament alguna d'aquestes línies o vols poder provar els dissenys amb la teva comunitat dels diferents prototips amb la finalitat de millorar-los, posa't en contacte amb nosaltres.


Drets d'ús
“Scratch BCN Tàctil Blocs” és un projecte de disseny obert i compartit, sota llicència lliure. Tant els dissenys com els materials es poden emprar, modificar i compartir tenint en compte aquests requisits:
- No se'n pot fer un ús comercial
- Cal compartir-los sempre amb la mateixa llicència 
- Cal citar-ne els autors originals: Sistema THEAD, així com la resta d'autors i col·laboradors del projecte per l'autoria. Scratch Foundation per les imatges i els dissenys gràfics originals.


Autoria
Aquest projecte està liderat per:                                                        Amb col·laboració amb les següents entitats:

logo ods cat_alfab digital.png

Amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona (ICUB):

Llimes_reduides-02_CMYK.jpg
logo  icub.jpg
scratchfndn-cmyk.png
unnamed (3).jpg
barcelonactiva.jpeg
unnamed (6).png
logo_b1b2b3.jpg
tandem-237.jpg

CREDV-CRE ONCE Barcelona

image.png

Agraïm la contribució en la creació d'aquests materials a:

- Jepi Humet (Tactilens)
- Blai Collado (Tandem Social)
- Tracy Tang i Jacy Edelman (Scratch Foundation)
- Mitch Resnick i Shawna Young i el seu equip del MIT per crear Scratch
- Mitch Resnick, Marina Bers i el seu equip de la Universitat de TUFTS per crear Scratch Jr
- Pau Nin, Andrés (ScratchEd Meetup Barcelona)
- Maria Teresa Corbella, el seu equip i els infants del CREDV-CRE de Barcelona (ONCE)
- Gemma Rodríguez (Salesianes Sarrià)Col·laboració, equitat i reducció de les desigualtats

Un projecte open source

Col·labora amb aquest projecte sense ànim de lucre, que pretén fomentar una societat realment inclusiva, equitativa i arribar a aquells que més ho necessiten: reducció de les desigualtats, accesibilitat i sostenibilitat.

Crowdfounding

El nom de totes les persones i entitats que hagin col·laborat en el projecte i/o fet un donatiu apareixeran en aquesta pàgina com a mostra d'agraïment.

Com és Scratch BCN Tàctil Blocs?

Scratch Jr desendollat tangible

Fotos

Característiques


(properament)

Zona de descàrregues

BCN Tàctil Blocs - Scratch Jr desendollat

Actualment compartim el 1r prototip V1.2 (sept 2021)
Pròximament el 2n prototip estarà disponible (novembre 2021)

1 - Dissenys per a impressió 3D

Descarrega la guía de fabricació 3D
Segueix la guia a Instructables

2 - Dissenys per a tall làser

Descarrega els dissenys 2D .SVG

3 - Dissenys imprimibles en paper i cartró

Descarrega els dissenys .PNG

Drets d'ús i llicència

Recorda que...

“Scratch BCN Tàctil Blocs” és un projecte de disseny obert i compartit, sota llicència lliure. Tant els dissenys com els materials es poden emprar, modificar i compartir tenint en compte aquests requisits:
- No se'n pot fer un ús comercial
- Cal compartir-los sempre amb la mateixa llicència (Creative Commons CC BY-NC-SA 4.0)
- Cal citar-ne els autors originals: Sistema THEAD, així com la resta d'autors i col·laboradors del projecte per l'autoria. Scratch Foundation per les imatges i els dissenys gràfics originals.

Primers beneficiaris

Algunes entitats que rebran el primer el prototip són...

Els primers en rebre el prototip 2 per a testejar-lo i millorar-lo.

CREDV-CRE ONCE Barcelona

image.png
image (4).png
image (3).png
image (5).png
image (2).png
image (1).png

Vols ser part del primer grup en rebre el set Scratch BCN Tàctil Blocs ?  Contacta'ns.